ARBETA SOM PERSONLIG ASSISTENT

Som personlig assistent arbetar du med att ge hjälp och stöd till en person med omfattande funktionsnedsättning i allt som tillhör det dagliga livet.

Dina arbetsuppgifter kan bestå i att hjälpa och stödja den enskilde med personliga behov såsom att tvätta sig, toalettbesök, på- och avklädning, att äta och hjälp med att kommunicera med andra. Det kan också vara hjälp med vardagssysslor såsom att städa, laga mat och göra inköp. Eller behöver du vara ett stöd för att den enskilde skall kunna ha en aktiv fritid med sociala kontakter beroende på hur livssituationen ser ut. En del har ett arbete eller någon annan daglig sysselsättning där du också kan få vara med. Ditt arbete är att utföra allt det som den du arbetar hos skulle ha gjort om han eller hon kunde, och kan alltså se väldigt olika ut beroende på hur kundens funktionsnedsättning, ålder, personlighet  och bakgrund.  Dessutom måste hänsyn tas till kollektivavtalet, arbetstidslagen och övriga bestämmelser som rör dig som arbetar.

Arbetet som personlig assistent är mycket varierande. Det krävs att du är flexibel och lyhörd, att du kan ta initiativ och har social kompetens. Framför allt behöver du tycka att det är stimulerande att jobba med människor och kan anpassa dig på ett professionellt sätt till andras sätt att leva ett självständigt liv på egna villkor så likt andras som möjligt.

Hos vissa kunder innebär arbetet att stötta denna i sina kontakter med andra människor. En viktig samarbetspartner i arbetet är de anhöriga. De anhöriga har oftast en lång historia tillsammans med kunden och ett bra samarbete med anhöriga är en förutsättning för en bra assistans.

ALOIS assistans är medlem i arbetsgivarorganisationen KFO och har kollektivavtal med Kommunal.

JAG VILL VETA MER!

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

[recaptcha]